Reklama
 
Blog | Jiří Bis

Poplatky u lékaře

Ten, kdo byl zvolen v podzimních volbách, ať chtěl či nechtěl, se tématu poplatků nemohl nějakým způsobem vyhnout. Proběhly desítky diskusí s lidmi. Vždy jsme na tento problém naráželi, a nebylo důležité, jestli jsme to měli ve svém programovém prohlášení, anebo neměli. Chtěl bych zdůraznit, že nejsem lékař, to znamená, netroufám si na profesní pohled na tuto záležitost. Ale patřím do kategorie důchodců a chtěl bych se také podívat, nakolik námitky, které jsem slyšel v diskusích, byly oprávněné, a nakolik některé stížnosti byly čistě subjektivní.

Patřím tedy k těm 2,8 miliónům lidí, k důchodcům, což je zhruba 25 % obyvatelstva České republiky. Když mluvíme o důchodcích, jedná se o lidi, kteří svou celoživotní ekonomickou aktivitu v podstatě uzavřeli a jsou odkázáni na dávky důchodového systému, do kterého řádně a dlouhodobě přispívali. Možnost nahromadění majetku a finančních úspor byla za minulých 40 let socialismu značně omezená a proto pro stávající generaci důchodců je důchod většinou i jediným jejich příjmem.

V procesu transformace naší ekonomiky a celé naší společnosti došlo k významnému snížení poměru výše starobního důchodu ke hrubé mzdě o více než 10 % na současných zhruba 40 %. Reálná mzda je v současnosti o více než 40 % vyšší než v roce 1989, myslím, že je to kolem nás vidět, zatímco reálný důchod v roce 2008 byl pouze o 7 % vyšší než v roce 1989. V absolutní hodnotě průměrný důchod dosud nepřekročil 10 000 Kč, zatímco průměrná hrubá mzda přesáhla 23 000 Kč.

Valorizace důchodů, která samozřejmě probíhá podle zákona, je ale dodatečnou valorizací, to znamená, napřed proběhne u důchodců zvýšení nákladů, což při nedávném šestiprocentním skoku inflace nebylo zanedbatelné, a teprve dodatečně jsou jim tyto náklady valorizovány. Navíc bych chtěl říci, že mandatorní výdaje důchodců a zvláště osamělých důchodců, jako je bydlení, tam probíhá deregulace nájemného, a energie, zabírají významnou část jejich důchodů.

To vše uvádím proto, že pro mnoho důchodců návštěva lékaře s poplatkem a poplatkem v lékárně, kdy vydá zhruba 100 Kč, není zanedbatelným výdajem a že toto tvrzení má své ekonomické oprávnění.

Druhý bod, o kterém jsem dlouho váhal, jestli mám říci. Nejsem lékařem, ale jsem bývalým manažerem. A pokud jde o manažerské provedení poplatků tak, jak ho zde prezentoval bývalý ministr zdravotnictví pan Dr. Julínek bych měl dvě zásadní připomínky.

Za prvé. Byly prezentovány jako regulační poplatky, a návrh obsahoval také poplatky za narození dítěte. Narození snad nemělo podléhat regulaci. A tak bych chtěl říci, že to samozřejmě byla hrubá chyba, která se v tak citlivé problematice vyskytnout neměla.

Druhá záležitost. Nikdo nepochopil, co znamená regulace tím, že se platí poplatek za každou položku na receptu v lékárně. A pokud to lidé nepochopili, nevidím v tom žádnou regulaci. Ať je to tak či onak. Nebylo jim to dobře vysvětleno. Pane exministře, to je druhá hrubá chyba.

Myslím si tedy, že více než aktivní útok opozice vaše chyby předznamenaly to, že zavedení poplatků úspěšné nebylo a že kromě zásadních problémů i manažerskými postupy vašeho ministerstva přispěly k té situaci, která je dnes.

Reklama